Foto: EPA/Intact Images Numărul directorilor de companii care comit fraude s-a dublat faţă de 2007, potrivit unui studiu realizat de KPMG.
Directorii generali au fost implicaţi în 26% din cazurile de fraudă analizate, faţă de 11 procente în cazul studiului similar efectuat în 2007. Fraudatorul 'tipic' este bărbat, cu vârsta între 36 şi 45 de ani, lucrează în cadrul departamentului financiar sau are un rol legat de partea financiară, este în companie de mai mult de 10 ani şi deţine o poziţie în conducerea executivă.
În majoritatea cazurilor, respectiv 61%, fraudatorul 'tipic' nu lucrează singur, acesta are colaboratori fie din interiorul companiei, fie din afara sa. Cazurile din Europa de Est urmează această tendinţă, cu 63 de procente. Această caracteristică este susţinută de o analiză a cazurilor raportate în România, având ca rezultat condamnări, care indică faptul că în mai mult de jumătate dintre cazuri a existat complicitate. Frecvent, aceşti indivizi vor putea trece mai uşor peste controalele interne şi au acumulat un capital de încredere important. Ei sunt cei mai predispuşi să se implice în deturnare de fonduri sau fraudă pe partea de achiziţii. ''Creşterea implicării directorilor executivi în cazuri de fraudă este un semnal de alarmă pentru companiile de pretutindeni. Efectele recesiunii economice asociate presiunilor pentru a atinge obiective de performanţă pot crea o tensiune semnificativă în rândul conducerii, rezultând în manipularea rezultatelor financiare'', a afirmat Jimmy Helm, partener KPMG şi coordonatorul echipei de investigare a fraudei din cadrul KPMG Europa Centrală şi de Est.
În Europa de Est, aproximativ 89 de procente din persoanele investigate erau angajate în companiile respective de mai mult de trei ani (din care mai mult de jumătate erau angajaţi de mai mult de 6 ani) şi 52 de procente din fraude au durat mai mult de