Un asasinat misterios care a inspirat o operă celebră este povestea tulburătoare care va încheia stagiunea 2010/2011 la Opera Naţională Română din Timişoara: „Adriana Lecouvreur », pe muzica lui Francesco Cilea, libret de Arturo Colautti, sub conducerea muzicală a dirijorului italian David Crescenzi, cea mai nouă producţie a scenei lirice timişorene, le va fi prezentată melomanilor, cu distribuţia premierei, duminică, 19 iunie, de la ora 19. Finalul stagiunii la Opera timisoreana va avea şi o avanpremieră « pe sticlă », pentru cei care au ratat premiera din 27 mai. TVR Cultural va difuza miercuri, 15 iunie 2011, de la ora 22.30, înregistrarea premierei operei Adriana Lecouvreur, prima montare a acestui titlu romantic la Timişoara.
Actriţa franceză Adrienne Lecouvreur a murit la vârsta de 37 de ani, otrăvită, din câte se crede, de o rivală în amor....Tragedia petrecută în 1730 a stârnit o vâlvă teribilă în epocă. Întâmplarea reală l-a inspirat pe compozitorul italian Francesco Cilea (1866-1950) în a scrie superba operă.
Viaţa marii tragediene şi cântăreţe franceze Adriana Lecouvreur (1692-1730) s-a aflat în vizorul mai multor compozitori ai sec. XIX, XX. Aşa se face ca până la Francesco Cilea să fie scrise deja trei opere cu titlul Adriana Lecouvreur de către Tommaso Benvenuti (1857), Edoardo Vera (1858) şi Ettore Perosio (1889). Nici una dintre acestea nu s-a păstrat în repertoriul teatrelor lirice. Doar opera lui Cilea, a cărei eroină este ucisă de otrava picurată pe un bucheţel de violete, a cucerit, odată cu darul posterităţii, un renume mondial.
Regizorul italian Mario de Carlo, autor al mai multor spectacole de răsunet pe scena Operei timişorene, semnează regia, decorul şi costumele noii producţii. El foloseşte experimental pentru acest spectacol un material scenografic inovator, utilizat doar de câţiva ani în producţiile teatrelor d