Compania de consultanta KPMG a incerca sa dea de urmele infractorului economic de tip nou, cel care se foloseste de criza pentru a-si escroca firma la care lucreaza si partenerii de afaceri. Pe baza unor investigatii extrem de serioase, bazata pe cazurile de frauda raportate oficial, s-a ajuns la un adevarat portret robot al fraudatorului tipic.
Potrivit studiului realizat de KPMG, care a luat in calcul 348 de cazuri investigate în 69 de tari, fraudatorul ”tipic” este barbat, cu varsta între 36 si 45 de ani, lucreaza în cadrul departamentului financiar sau are un rol legat de partea financiara, este in companie de mai mult de 10 ani si detine o pozitie în conducerea executiva.
Frecvent, acesti indivizi vor putea trece mai usor peste controalele interne si au acumulat un capital de încredere important. Ei sunt cei mai predispusi sa se implice in deturnare de fonduri sau frauda pe partea de achizitii.
În Romania, fraudatorul ”tipic” lucreaza de obicei în cadrul departamentelor de achizitii sau vanzariRichard Perrin, partener KPMG
Richard Perrin, partener KPMG, spune ca in majoritatea cazurilor investigate in Europa de Est, inclusiv in Romania, aproximativ 89% din persoanele investigate erau angajate in companiile respective de mai mult de 3 ani (din care mai mult de jumatate erau angajati de mai mult de 6 ani) si 52 de procente din fraude au durat mai mult de 3 ani înainte de a fi detectate.
Fraudatorul "tipic" nu lucreaza singur
Studiul global indica faptul ca in 61% din cazuri, fraudatorul a avut colaboratori fie din interiorul companiei, fie din afara sa. Cazurile din Europa de Est urmeaza aceasta tendinta cu 63 de procente.O analiza a cazurilor raportate in Romania, avand ca rezultat condamnari, indica faptul ca in mai mult de 50 de procente din cazuri a existat complicitate.
De