Sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din ţara noastră necesită investiţii de cinci miliarde euro, în următorii zece ani, pentru îmbunătăţirea eficienţei, reducerea pierderilor şi conformarea cu standardele Uniunii Europene de mediu, potrivit unui raport întocmit de "PricewaterhouseCoopers" (PwC). Implicarea mai puternică a sectorului privat pe această piaţă şi realizarea de parteneriate public-private reprezintă singurele soluţii viabile pentru îndeplinirea acestor investiţii în intervalul de timp amintit, arată raportul citat: "În actualul sistem, controlat în principal de autorităţile locale, valoarea investiţiilor anuale întreprinse se ridică la doar 30 de milioane de euro, sumă total insuficientă".
Studiul PwC estimează că aproape 30% din energia termică produsă în ţara noastră se pierde înainte să ajungă la consumatori, aceste pierderi fiind de trei ori mai mari decât cele înregistrate în alte state europene. Drept consecinţă a ineficienţei sistemului, costul giga-caloriei în România este cu 20% mai mare decât în alte ţări membre ale Uniunii Europene.
"Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient şi se bazează în mare măsură pe subvenţiile de stat pentru a asigura energie termică la costuri suportabile pentru populaţie", a declarat Bogdan Belciu, Partener Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.
Valoarea medie a subvenţiilor acordate la nivel naţional se ridică la 40% din preţul de distribuţie aprobat, fapt care conduce la costuri bugetare anuale de până la 500 de milioane de euro. În ciuda nivelului ridicat al subvenţiei, cei mai mulţi operatori din domeniu raportează pierderi şi au un grad ridicat de îndatorare, ceea ce împiedică finanţarea investiţiilor necesare în reabilitarea şi optimizarea sistemului, potrivit raportului.
Operatorii de energie termică aveau, la finele anului