Cel puţin 110.000 de români s-au angajat anul trecut cu contracte de muncă în regim part-time, în condiţiile în care numărul de salariaţi a scăzut cu 151.000 în perioada decembrie 2009 - decembrie 2010, arată datele unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică.
Statistica a publicat ieri rezultatele pentru trimestrul 4 al anului 2010 al "Cercetării statistice asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)", cea mai complexă anchetă socială realizată de instituţie.
Numărul de români care lucrează cu program parţial de lucru a depăşit un milion de persoane pentru prima dată în ultimii cinci ani (perioadă pentru care există statistici oficiale).
Cei mai mulţi români care lucrează cu astfel de contracte nu sunt salariaţi, întrucât numai 0,6% dintre cei peste un milion de români angajaţi cu timp parţial de lucru (şi care reprezintă 11% din totalul populaţiei ocupate) au ales să lucreze cu aceste tipuri de contracte.
"Majoritatea angajaţilor care au fost concediaţi s-au refugiat în agricultură în loc să desfăşoare alte tipuri de activităţi de natură intelectuală, întrucât o pondere semnificativă în rândul populaţiei ocupate o reprezintă salariaţii din agricultură" , a spus Silvia Pisică, director în cadrul INS.
Datele statistice arată că, în 2010, 30,1% din totalul persoanelor ocupate lucrau în sectorul agricol (faţă de 29,1% în 2009), în timp ce industria şi construcţiile concentrează 28,7% din populaţia ocupată, iar în sectorul serviciilor lucrează 41,2% din populaţia ocupată.
În ceea ce priveşte tipul de contracte cu care lucrează românii, Statistica arată că 11% dintre cei 9,24 milioane de români care reprezintă populaţia ocupată (persoane cu vârsta de peste 15 ani care au lucrat cel puţin câte o oră pe săptămână) au lucrat cu timp parţial de lucru. În 2009, românii care au lucrat în regim part-time reprezentau 9,8% din