Problemele financiare ale Greciei vor afecta cu siguranţă România şi Bulgaria. Reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene este doar începutul, potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura analizat şi redat parţial pe un blog Financial Times (FT).
Banca japoneză şi jurnaliştii FT subliniază cum clauzele Iniţiativei de la Viena, acordul încheiat în 2009 care obliga băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România să-şi susţină subsidiarele şi să nu retragă capital, s-au inversat în cazul grupurilor financiare elene. Potrivit analizei băncii Nomura, "în prezent, subsidiarele româneşti finanţează deja de ceva timp băncile-mamă din Grecia", deoarece lichiditatea din România este relativ bună. Această tendinţă se manifestă mai anemic şi în Bulgaria.
Potrivit analiştilor de la Nomura şi jurnaliştilor de la FT, relativa stabilitatea a leului din ultima perioadă este un rezultat al volumul mare de împrumuturi acordate de subsidiarele româneşti băncilor-mamă din Grecia care a redus şi din lichiditatea existentă pe piaţa românească.
"Mai exact, BNR a folosit aceste ieşiri ca metodă de consolidare a monedei printr-un control relaxat al politicii valutare", notează Nomura.
Trei scenarii: de la reducerea creditării la intrarea în incapacitate de plată
Banca japoneză face mai multe scenarii posibile în ceea ce priveşte consecinţele crizei din Grecia pentru România şi Bulgaria.
În cel mai bun caz, subsidiarele băncilor greceşti din România şi Bulgaria şi-ar reduce sever creditarea, deoarece trebuie trimişi bani către băncile-mamă.
Pentru a se consolida, băncile elene ar putea fi nevoite să intre într-o combinaţie de tipul "bancă bună/bancă rea", pentru a grupa activele neperformante într-un holding special.
Această măsură ar presupune vânzări de active în Bulgaria şi România. Dacă o vânzare nu ar fi posibilă,