Doar 8% din angajatorii români se aşteaptă la reducerea numărului de angajaţi, în următorul trimestru, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane Manpower. Un procent important de 63%, anticipează o stagnare în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, în timp de 28% consideră că sunt premise privind creşterea angajărilor. Aşa-numita intenţie de angajări-nete, de 20% (diferenţa dintre intenţiile de angajare şi cele de concediere), este cea mai mare din ultimii trei ani şi vine la jumătate de an după ce România a ieşit oficial din recesiune.
Cine angajează?
Industria prelucrătoare şi construcţiile sunt sectoarele economiei unde aşteptările angajatorilor sunt cele mai optimiste pentru următoarele trei luni.
Directorul de ţară al Manpower România, Valentin Petrof consideră că angajatorii sunt din ce în ce mai încrezători în revenirea pieţei forţei de muncă.
„Se observă semne de îmbunătăţire a activităţii de angajare la nivel regional şi la nivel de sectoare, indicând că angajatorii sunt din ce în ce mai încrezători în revenirea pieţei forţei de muncă. Dat fiind acest context, ne aşteptăm să vedem din ce în ce mai multe mişcări pe piaţă, întrucât foarte mulţi inidivizi au aşteptat semne de revenire înainte de a reîncepe căutarea unui loc de muncă ori a unor noi oportunităţi", a declarat Valentin Petrof.
Datele analizate de Manpower indică că previziunea privind angajările pentru trimestrul II „este cea mai optimistă din trimestrul 4 2008 până în prezent şi una din cele mai puternice din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa)” .
În nu mai puţin de zece sectoare de activitate analizate, sunt de aşteptat „planuri majore de angajare”. Perspective puternice de angajare sunt anticipate în construcţii şi în industria prelucrătoare , hoteluri şi restaurante, respectiv comerţul cu ridica şi cu amănuntul. Însă