Lungmetrajul co-produs de Bobby Păunescu şi de Domenico Procacci, despre un masacru petrecut în 2001, la Genova, întâmpină rezistenţă în Italia, însă stârneşte interes în alte ţări. Sursa: CODRIN PRISECARU
"Diaz. Nu curăţaţi această pată de sânge" – film a cărui distribuţie îi include pe Elio Germano, Pippo Delbono şi Monica Bîrlădeanu – va fi regizat de Daniele Vicari şi co-produs de Domenico Procacci şi de Bobby Păunescu (care trebuia iniţial să îl realizeze). Proiectul a fost însă boicotat în Italia, iar, de curând, regizorul a denunţat în presă acest demers, afirmând că "producţia s-a refugiat în Bucureşti".
Rezistenţa faţă de proiect s-a manifestat atât prin absenţa resurselor de finanţare – deşi casa de producţie Fandango are la activ un palmares remarcabil -, cât şi prin refuzul unora dintre cei implicaţi în masacru de a vorbi cu realizatorii lungmetrajului.
De curând, în articolul "Acest regizor este subversiv", jurnalistul Malcolm Pagani a identificat o tendinţă, vizibilă şi în cazul autorităţilor italiene, şi al finanţatorilor privaţi, de a evita susţinerea filmelor despre istoria recentă şi problemele sociale imediate.
El consideră că boicotarea lui "Diaz" e doar ultima manifestare a acestui trend, că Procacci se luptă cu o cenzură foarte bine pusă la punct de câteva decenii încoace şi că soluţia producătorului, de a finanţa lungmetrajul din propriii bani şi de a căuta alte sume în alte ţări, este singura opţiune.
Într-o notă mai melodramatică, Pagani e de părere că pata de sânge invizibilă de pe peretele şcolii Armando Diaz din Genova nu se va şterge niciodată, iar rana nu se va vindeca până când nu se va discuta acest subiect. Numai că, dacă Vicari şi Laura Paolucci vor să pună în discuţie şi să documenteze ceea ce s-a întâmplat, dorinţa celor ce le-ar putea finanţa filmul merge într-o direcţie i