Astronomi americani au observat o diminuare a petelor solare (indicator al activitatii magnetice) si o incetinire a activitatii in apropierea polilor, conchizand ca Soarele cunoaste o perioada neobisnuita de indelungata de slaba activitate, ceea ce ar putea influenta climatul Terrei.
In timp ce ciclul actual al Soarelui (al 24-lea, inceput in 2008) incepe sa-si accelereze activitatea spre un maximum, care se masoara prin numarul de pete, cercetari avand ca obiect activitatea interna a astrului, suprafata sa vizibila si coroana sa lasa sa se presupuna ca viitorul ciclu ar putea fi neobisnuit de calm, ba chiar s-ar putea sa nu se produca deloc, potrivit cercetatorilor de la Laboratorul National american de Observare Solara (National Solar Observatory) si de la Air Force Research Laboratory, scrie Agerpres.
"Daca nu ne inselam, ciclul actual ar putea fi ultimul de activitate solara maxima pe care il vom vedea inainte de mai multe decenii", a subliniat Frank Hill, director adjunct al NSO, comentand rezultatele acestor cercetari. El este, de altfel, autorul principal al uneia dintre ele.
Calificand acest fenomen drept "foarte neobisnuit si neasteptat", astronomul a estimat ca el "va afecta un mare numar de aspecte ale explorarii spatiale in climatul terestru".
Astfel, in trecut, o slaba activitate magnetica prelungita a coincis cu glaciatiuni pe planeta noastra. In timpul acestor perioade, atmosfera terestra s-a racit si s-a contractat, existand mai putine furtuni magnetice in apropierea polilor (aurore boreale), fenomene care pot perturba sistemele de comunicatii terestre.
Numarul petelor solare si alte manifestari ale Soarelui cresc si descresc la fiecare 11 ani (durata unui ciclu), ceea ce corespunde unei jumatati a perioadei la sfarsitul careia polii magnetici se inverseaza.
Prima problema este de