Primarul Ilie Bolojan se opune proiectului de regionalizare susţinut de premierul Emil Boc. Şeful executivului local a avut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prima intervenţie oficială pe tema împărţirii administrative a ţării în opt mega-judeţe. "Nu am dat până acum declaraţii pe această temă pentru că am crezut că este o tâmpenie care se va termina relativ repede. Am crezut că este unul dintre baloanele specifice politicii româneşti care dau de lucru moderatorilor TV", a spus Bolojan.
Primarul a desfiinţat argumentele invocate de premierul Emil Boc cu privire la necesitatea regionalizării: debirocratizarea şi stimularea absorbţiei de fonduri europene.
Birocratizare prin regionalizare
În ceea ce priveşte debirocratizarea, Ilie Bolojan a arătat că "nimeni nu împiedică Guvernul României să îşi debirocratizeze structurile, dacă doreşte".
Primarul a afirmat că în contextul crizei şi a scăderii veniturilor la buget, administraţiile locale, inclusiv Primăria Oradea, au făcut deja reduceri de personal, în vreme ce instituţiile centralizate au evitat acest lucru, iar regionalizarea nu va schimba datele problemei.
Primarul a spus că prin strămutarea factorului de decizie de la Prefectura Bihor la centrul de regiune din Cluj aparatul birocratic va deveni şi mai lent. "Adică, nu o să ne mai ducem la domnul Ghilea la Prefectură pentru avizul de legalitate pentru proiectele care "ard" şi să rezolvăm treaba în zece minute, ci la Clu,j până unde doar drumul îţi ia două ore şi jumătate", a spus primarul.
Ministerele nu ştiu atrage fonduri europene
În ce priveşte atragerea de fonduri europene, şeful executivului local spune că instituţiile centralizate nu pot decât să ia lecţii de la autorităţile locale, şi nu invers!
"Toate datele arată că autorităţile locale au accesat şi încheiat contracte pentru 90% din fondurile puse la