Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. Sursa: Mediafax
Potrivit expunerii de motive, principalele modificări propuse vizează extinderea sferei abaterilor disciplinare, modificarea prevederilor legale ce reglementează sancţiunile aplicabile judecătorilor şi procurorilor, cum ar fi suspendarea din funcţie pe o perioadă de până la 6 luni. Actul normativ mai prevede definirea noţiunii de exercitare a funcţiei cu gravă neglijenţă ori rea credinţă şi introducerea condiţiei bunei reputaţii drept cerinţă de acces şi menţinere în funcţie.
Totodată, proiectul urmăreşte consolidarea instituţională a Inspecţiei Judiciare, această entitate urmând a beneficia de personalitate juridică. Conform proiectului, Inspecţia Judiciară acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale şi îndeplineşte, prin inspectori judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuţii de analiză, verificare şi control în domeniile specifice de activitate. Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de către inspectorul şef, în urma unui concurs, pentru un mandat de 6 ani. Au acces la aceste posturi judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 8 ani în magistratură şi au avut calificativul foarte bine la ultima evaluare.
Abaterile săvârşite de judecător vor fi analizate de Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar, de ministrul Justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Abaterile în cazul procurorilor sunt supuse analizei de către Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar, de ministrul Justiţiei sau de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Iar acţiunea disciplinară, în cazul abaterilor săvârşite de un magistrat-asistent, se exercită de preşedintele Înaltei Curţi de