Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3), spune că are nevoie de 10 milioane de euro pentru a nu fi prins pe picior greşit de oportunităţile de investiţii apărute pe piaţa de acţiuni şi pentru a participa la oferta secundară de acţiuni derulată de Petrom.
SIF Transilvania a încheiat primele cinci luni din an cu un profit net de 86,7 mil. lei (21,1 mil. euro), depăşind cu 27,5% câştigul bugetat pentru întreg anul 2011. La finele lunii mai, societatea avea active în portofoliu în valoare de 1,52 mld. lei (370 mil. euro) provenind de la un număr de 248 de societăţi, în uşoară creştere faţă de finele anului trecut, când averea SIF-ului se ridica la 1,506 mld. lei (358 mil. euro).
Pe bursă, acţiunile SIF3 au crescut cu 2% în primele cinci luni, iar capitalizarea bursieră a urcat până la 605 mil. lei (147,5 mil. euro) la finele lunii mai. În prezent, acţiunile SIF3 se tranzacţionează la un preţ de 0,553 lei/ titlu, cu un discount de 60% faţă de activul net unitar.
"Rezultatul obţinut pe primele cinci luni s-a datorat în principal înregistrării dividendelor pe care le avem de încasat de la societăţile din portofoliu, dar şi tranzacţiilor încheiate în acest interval. Este dificil de spus cât de mare va fi profitul societăţii la finele anului, cert este însă că va fi peste rezultatul bugetat", a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF3.
SIF Transilvania înregistrează în activul net dividendele pe care le are de încasat de la societăţile din portofoliu în momentul în care dividendele sunt aprobate în AGA. Din cele 248 de societăţii din portofoliu, participaţii deţinute la BRD şi Fondul Proprietatea (FP) sunt printre cele mai valoroase.
Pentru cele 28,5 milioane de acţiuni deţinute la BRD, SIF Transilvania are de încasat dividende în valoare brută de 5,1 mil. lei, iar de la FP, în contul celor 21,8 milioane de acţiuni, dividende în va