Sistemul centralizat de termoficare din România are nevoie de investiţii de cinci miliarde de euro în următorii zece ani, arată un studiu al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).
„Acest nivel de investiţii, de cinci miliarde de euro, s-ar putea să fie puţin conservator", a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Belciu, partener PwC România şi unul dintre autorii studiului.
„Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient şi se bazează în mare măsură pe subvenţiile de stat pentru a asigura energia termică la costuri suportabile pentru populaţie", a adăugat Belciu, citat de Mediafax.
Pierderi uriaşe
În studiu se menţionează că aproape 30% din energia termică produsă în România se pierde în sistem înainte să ajungă la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene.
Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arată PwC.
Subvenţiile acordate pentru producerea energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, sumă ce provine din bugetul public.
„Începând cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, criteriile de acordare a subvenţiilor pentru populaţie se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ţinând cont de faptul că noi estimăm că, în absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar 14-15% în unele regiuni", a mai spus Belciu.
El a adăugat că în prezent o gospodărie alocă circa 7% din venituri pentru cheltuielile cu energia termică.
Problema datoriilor persistă
Potrivit PwC, una d