11 gospodării afectate de o viitură au rămas izolate, pentru că Primăria nu poate reabilita un drum al Direcţiei Silvice. Silvicultorii spun că au nevoie de acordul ministerului pentru a transfera drumul la Primărie.
Zeci de tone de mâl au curs într-o fracţiune de secundă de pe un versant din satul Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, la 14 kilometri de Piatra Neamţ. Noroiul a intrat în curţi, grajduri şi case, a blocat drumul şi s-a scurs în albia râului Secu. Locuitorii din Vădurele au trecut prin clipe de groază. „A fost o nenorocire! Au venit buşteni la vale, câinii urlau, vitele se agitau, mâlul ne-a intrat în grajd şi a stricat tot ce aveam în grădină. Ne-am speriat foarte tare şi de atunci nu am mai ieşit din curte“, a spus Melania Atudorei (45 de ani). Femeia spune că ia apă de la un izvor din spatele gospodăriei, care s-a tulburat.
3 case pline de mâl
Fiul acesteia, Vasile Atudorei (20 de ani), trebuia să ajungă la serviciu. „Am trecut prin grădini ca să pot ieşi pe drum“, a afirmat el. Conform primarului comunei, Ion Rotaru, 11 gospodării au fost afectate de viitură, dar mâlul a intrat numai în trei case. Edilul spune că nu poate face investiţii de reabilitare a drumului, pentru că proprietar este Direcţia Silvică.
Demersuri ignorate
„După ce am gestionat până astăzi pe plan local situaţia apărută, am sesizat Prefectura şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi Ocolul Silvic, să vină să refacă drumul, pentru că este al lui, nu este al meu. De trei ani fac demersuri ca drumul să fie transferat administraţiei locale, dar nu am reuşit până acum“, a adăugat Rotaru. Conform primarului, o cauză a viiturii de noroi este exploatarea forestieră necorespunzătoare.
„În zonă există izvoare care complică lucrurile, dar exploatarea forestieră ar fi trebuit să ţină cont de această situaţie. A exi