Cu zece zile înainte de debutul probelor scrise la bacalaureat, Prefectura a sărit în ajutorul Inspectoratului Şcolar oferind aparatură pentru supervizarea examenului.În centrele de examen din Vrancea vor fi montate 160 de camere video, menite să "observe" orice tentativă de fraudă.
Deşi metodologia de desfăşurare a bacalaureatului din vara aceasta nu prevede obligativitatea supravegherii video a examenului, ci doar se recomandă să fie avut în vedere şi acest aspect, oficialii Inspectoratului Şcolar Vrancea fac tot ce le stă în putinţă să nu supere Ministerul Educaţiei şi să organizeze un examen complet supravegheat.
Cum fonduri pentru achiziţionarea de camere video nu au fost alocate de niciun fel, Inspectoratul Şcolar a apelat la Instituţia Prefectului pentru a împrumuta camerele video folosite cu prilejul alegerilor.
„Am găsit disponibilitate şi le luăm doar cu titlu de împrumut. Vor fi 160 de săli de clasă supravegheate şi în felul acesta reducem cheltuielile pe care ar fi trebuit să le suporte fiecare centru de examen. Ne propunem să descurajăm intenţiile de fraudare", spune Stan Rogoz, inspectorul general şcolar al ISJ Vrancea.
Este şi motivul pentru care prefectul judeţului s-a oferit să pună la dispoziţie aparatura de supraveghere. „Scopul este unul singur: desfăşurarea în condiţii de siguranţă a examenului de bacalaureat. Noi avem un număr de camere video în dotare şi le vom pune la dispoziţia ISJ", ne-a declarat prefectul Ion Oprea.
„Actorii" direct implicaţi în bacalaureat spun că nu sunt atât de deranjaţi de faptul că pe timpul derulării examenului vor fi monitorizaţi.
„Doar nu va fi transmisiune directă la TV să ne vadă toată lumea. Pe mine una nu mă deranjează pentru că nu am de gând să copiez. În schimb, am auzit unii colegi comentând negativ, dar nu mă afectează", este de părere Oana Zlatovici, absolventă a Liceului