De recesiune nu putem spune că am scăpat definitiv. Consolidarea rezultatului din primul trimestru este obligatorie. Şi tot nu va fi de ajuns. Problema-problemelor este ieşirea din criză.
Desigur, crizele vin şi trec. Va trece şi criza asta. Nu înainte însă ca societatea românească să rezolve trei urgenţe. Prima: o politică fiscală care să stimuleze munca performantă, economisirea şi investiţiile. A doua: o politică a veniturilor ferm orientată către asigurarea corelaţiei normale între productivitate şi salarii, ca bază pentru o activitate eficientă. Şi, nu în ultimul rând, o politică a ocupării forţei de muncă destinată formării unei noi clase de mijloc, care să contribuie la dinamizarea societăţii. Sunt trei condiţii esenţiale pentru o creştere economică sănătoasă şi de durată.
Nouă, românilor, timpul nu ne este acum prieten. Şi am în vedere nu doar decalajele ce ne despart de ţările dezvoltate, care se adâncesc în loc să fie reduse, adevăr cu rădăcini bine înfipte în istorie, ci şi evenimente recente. Dacă vrem ca, în anii viitori, timpul să lucreze şi pentru noi, va fi nevoie să ne potrivim ceasurile cu zona euro, cu pretenţiile ei de competitivitate, eficienţă şi performanţă. În această privinţă, nu va fi de-ajuns să împingem lucrurile către simple ajustări ale deficitelor. Va fi nevoie de performanţe.
Locul codaş al României în clasamentele europene e profund nedrept. Dar acest fapt, de ordin emoţional, are prea puţină importanţă. Un alt fapt este important: acela că, de mai bine de o jumătate de secol, niciodată nu am reuşit să evadăm din zona lanternei roşii. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să avem aceeaşi soartă şi în veacul XXI. Dar asta depinde de noi, de rezultatele noastre şi nu de cei care întocmesc clasamentele. Ei doar înregistrează. Atât.
Referitor la zvonistica privind eventuale conspiraţii împotriva noastră, în cazul în care