Romania se numara printre tarile cu cele mai reduse fiscalitati pentru cei cu venituri mari, arata studiul efectuat de UHY, retea internationala de contabilitate si consultanta. Pe de alta parte, Romania se numara si printre tarile cu cel mai mare impozit aplicat celor cu venituri reduse.
In materie de fiscalitate, Romania se plaseaza pe locul 17 din totalul de 20 de tari in ceea ce priveste ponderea impozitelor si a asigurarilor sociale din salariile cetatenilor.
UHY International a analizat informatiile fiscale din 20 de tari din reteaua sa internationala, care include toti membrii G8, precum si economii-cheie emergente.
Fiecare tara a calculat "banii cu care raman in buzunar" angajatii cu venituri reduse si angajatii cu venituri mari, tinandu-se seama de impozitele personale si de contributiile la asigurarile sociale.
Sursa: UHY International
Angajatii cu venituri mari au fost definiti cei care castiga minim 200.000 dolari pe an, in timp ce angajatii cu venituri reduse au fost definiti cei cu venituri de maxim 25.000 dolari pe an. Calculele au la baza segmentul de populatie reprezentat de contribuabilii necasatoriti si fara copii.
Numai Egiptul, Rusia si Dubai (care nu impoziteaza deloc veniturile) aplica un impozit mai mic celor cu venituri mari decat Romania.
Cu toate ca aplica un impozit relativ redus celor cu venituri mari, Romania se numara printre tarile cu cel mai mare impozit aplicat celor cu venituri reduse. O persoana care castiga in Romania 25.000 dolari pe an plateste cu 6.402 dolari mai mult pentru impozitele si asigurarile sociale anuale decat o persoana cu acelasi venit din Irlanda.
Romania versus tarile G8
"Fiscalitatea redusa aplicata in Romania celor cu venituri ridicate a facut ca economia sa sa fie mai competitiva si sa atraga societati de inalta calitate