Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară, în perioada mai- noiembrie 2011, o campanie de prevenire a victimizării elevilor în ceea ce priveşte infracţiunea de tâlhărie. În prag de vacanţă, copiii au primit recomandări şi sfaturi de la poliţişti.
Campania are ca scop informarea copiilor şi adolescenţilor cu privire la măsurile elementare de siguranţă personală pe care trebuie să le adopte astfel încât să nu devină victime ale infractorilor. Totodată, elevii sunt învăţaţi ce să facă şi cum ar trebui să reacţioneze dacă s-ar afla într-o astfel de situaţie.
Campania de prevenire „Eu nu sunt victimă" a fost iniţiată pornind de la faptul că, datorită particularităţilor specifice vârstei, copiii şi adolescenţii pot deveni cu uşurinţă victime ale infractorilor.
Având în vedere că se apropie vacanţa de vară, când majoritatea copiilor îşi vor petrece timpul în aer liber, în parcuri sau prin alte locuri de distracţie, este bine să evite plimbările şi joaca în zone izolate sau puţin populate. Elevii au aflat ce presupune infracţiunea de furt şi care este diferenţa faţă de cea de tâlhărie, precum şi consecinţele unor astfel de fapte. Poliţiştii le-au explicat care sunt modurile în care acţionează persoanele rău intenţionate care aleg ca victime copiii, în special în infracţiunea de tâlhărie.
Elevii au învăţat să fie atenţi atât la zonele prin care circulă, cât şi la persoanele cu care intră în contact, şi să nu ezite niciun moment în a cere ajutorul trecătorilor, persoanelor aflate în apropiere sau chiar sunând la 112, dacă se simt în pericol.
Primele lecţii de prevenire a tâlhăriilor asupra elevilor, desfăşurate în cadrul Campaniei „Eu nu sunt victimă", s-au desfăşurat deja la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu", Şcoala cu clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza" şi Liceul Teoretic „Panait Cerna", urm