După doi ani și jumătate de așteptări, investitorii în energie verde pot privi cu mai mult optimism viitorul. Noua schemă de sprijin ar putea primi avizul Comisiei Europene până în august.
Autoritățile române au transmis, în sfârșit, la Bruxelles notificarea oficială a schemei de sprijin pentru energia produsă din surse regenerabile. „Sper ca oficialii de la Bruxelles să dea repede undă verde legii și să văd Guvernul cu dorința politică de a atrage investiții într-un domeniu sustenabil, să ia măsurile ferme de aplicare a legii“, a declarat, pentru Capital, Jean Valvis, copreşedinte al grupului de lucru pentru Energie al Consiliului Investitorilor Străini (CIS) și unul dintre investitorii în sectorul energiilor verzi.
România a reușit performanța negativă să aprobe de două ori legea care stabilește schema de promovare a energiilor din surse regenerabile, de fiecare dată fără avizul Comisiei Europene (CE), esențial în acest caz. Așa se face că stimulentele prevăzute în Legea nr. 220/octombrie 2008, modificată prin Legea nr. 139/2010, nu se aplică nici acum. Între timp, însă, unii investitori, atrași de stimulentele promise, au demarat deja investițiile. Astfel, peisajul s-a schimbat radical în sectorul energetic românesc, odată cu „invazia“ centralelor eoliene.
Dacă în 2008 aveam doar 11 MW eolieni instalați, la finele anului trecut ne puteam mândri cu un loc deja onorabil în topul producătorilor europeni de energie eoliană, cu cei 466 MW instalați. Cel mai mare investitor local în energia eoliană, grupul CEZ, este afectat de punerea în aplicare a legii. Pentru cei 300 MW puși în funcțiune până acum, compania a primit doar un certificat verde/MWh în loc de două, cum era prevăzut în lege. „Considerăm că acordarea celui de-al doilea certificat verde pentru fiecare MWh livrat de centralele eoliene noi se va face imediat după primirea avizului favo