Specialiştii spun că, odată cu venirea sezonului cald, numărul celor care devin alergici se dublează. Cele mai frecvente afecţiuni în timpul primăverii şi verii sunt la polen şi praf. Nu lipsesc nici alergiile alimentare pentru că fructele şi legumele sunt stropite cu pesticide.
În fiecare dimineaţă, holul de la Secţia de Imunologie şi Alergologie este plin de oameni care aşteaptă să fie testaţi pentru diferite alergii. Startul la aglomeraţie a fost dat în martie, odată cu începerea sezonului cald. De atunci, câte 25 de ieşeni se prezintă la medic cu mâini, picioare, buze umflate, cu pete pe corp şi cu iritaţii. Cele mai multe sunt provocate de fructe şi legume.
„În această perioadă, deşi este indicat să se consume multe fructe şi legume pentru că sunt sănătoase, trebuie să fie luat în calcul că este perioada când acestea sunt stropite cu pesticide. Trebuie spălate foarte bine înainte de a le face salată“, spune doctorul Liliana Vereş, şeful Clincii de Imunologie şi Alergologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“. În număr mare în această perioadă sunt şi cazurile de alergie la polen, soare sau praf.
„Este recomandat să se poarte mască dublă sau să se folosească un aspirator cu filtru în cazul prafului şi a unor ochelari speciali, cu o ramă mai groasă în cazul în care de vină este lumina puternică“, recomandă doctorul Liliana Vereş.
Printre cei care s-au prezentat la Clinica de Alergologie se află şi Viorel Lupu (48 de ani) din Botoşani. Acesta este alergic din copilărie la praf, pene, părul de pisică şi, mai nou, la mucegai.
Strănuta din cauza animalului de companie
„Am venit aici crezând că sunt alergic la aburii din baie, dar de fapt s-a constatat că acolo este igrasie şi deci am o reacţie alergică la mucegai. Făceam crize de tuse, nu mă puteam opri, mă ustura în gât şi mă mânca nasul foarte tare. În cop