Valoare politică fundamentală a Uniunii Europene, egalitatea de şanse este, ca valoare socială, o noţiune complicat de definit. Este însă o exigenţă, o necesitate, o viziune a egalităţii care doreşte ca fiecare dintre noi să aibă aceleaşi şanse, aceleaşi oportunităţi de dezvoltare socială, independent de originea socială sau etnică, de sex, mijloace financiare, loc de naştere, convingeri religioase sau un eventual handicap.
Masterul Politicile egalităţii de şanse în context românesc şi european propus din această toamnă de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti vrea să răspundă acestei cerinţe prin pregătirea unor specialişti care să stăpânească deopotrivă instrumentele intelectuale necesare înţelegerii unei problematici sociale şi politice complexe şi care să poată participa activ şi critic la analiza, elaborarea, implementarea sau evaluarea unor politici publice adecvate şi eficiente. În special în contextul românesc, prin calitatea cursurilor şi prin multiplicarea parteneriatelor cu actorii publici sau privaţi care acţionează în acest domeniu, programul îşi propune şi un obiectiv mai îndrăzneţ: să contribuie la formarea de noi competenţe profesionale care să impulsioneze politicile egalităţii de şanse atât la nivelul instituţiilor publice abilitate cât şi în domeniul privat, încercând astfel o lărgire a impactului acestor politici şi în sectoare încă prea puţin influenţate. Mihaela Dedeoglu în dialog cu Ionela Băluţă, conferenţiar şi Silvia Marton, lector, Facultatea de Ştiinţe Politice a U.B.
Valoare politică fundamentală a Uniunii Europene, egalitatea de şanse este, ca valoare socială, o noţiune complicat de definit. Este însă o exigenţă, o necesitate, o viziune a egalităţii care doreşte ca fiecare dintre noi să aibă aceleaşi şanse, aceleaşi oportunităţi de dezvoltare socială, independent de originea socială sau etnică, de