Investitorii în proiectele eoliene vor ca producţia lor de electricitate să fie preluată cu prioritate în reţeaua energetică naţională, a declarat astăzi Dana Duică, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia zilei mondiale a vântului.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a lansat recent în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii 220/2008, care stabileşte facilităţile pe care le vor primi producătorii de energie regenerabilă.
Legea 220 nu a putut fi aplicată până acum din lipsa avizului Comisiei Europene, aşteptat în următoarele două luni.
Pentru acest aviz, legea trebuie modificată, iar noul proiect taie din facilităţile pe care le-ar fi primit investitorii prin actuala formă a legii.
„Referitor la proiectul ANRE, avem trei cerinţe. În primul rând, dorim revenirea la forma iniţială din lege privind dispecerizarea cu prioritate a energiei regenerabile", a spus Duică.
La rândul său, Ionel David, consultant pentru relaţii publice al Asociaţiei, a precizat că această cerinţă este conformă cu directivele europene din domeniu, potrivit cărora energia regenerabilă este sprijinită fie prin preţuri fixe (feed-in tariff), fie prin certificate verzi, iar producţia din surse regenerabile este preluată cu prioritate.
„Mai dorim ca proiectele peste 125 de MW să nu necesite notificare distinctă la Bruxelles. Această prevedere este, într-adevăr, în orientările europene, dar ea se referă doar la ajutoarele de stat, dar în privinţa acestei scheme de sprijin nu vorbim de ajutor de stat", a mai spus Duică.
Potrivit reprezentaţilor ANRE, această prevedere este conformă cu legislaţia comunitară privind acordarea ajutoarelor de stat. „A fost de asemenea o cerinţă expresă a Comisiei Europene în dialogul de pre-notificare, solicitată şi de Consiliul Concur