Singurii etnici români din statele din Asia Centrală (Kazahstan, Kîrgîzstan) supravieţuitori ai deportărilor, care îşi păstrează cel mai bine identitatea sunt Martorii lui Iehova.
Afirmaţia a fost făcută de fostul ambasador în Kazahstan (2002-2008), Vasile Soare, în prezent director în MAE, în cadrul conferinţei "70 de ani de la deportările din Basarabia şi Bucovina de Nord, din 12-13 iunie 1941", organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României. Totodată, la MNIR a fost prezentat, în premieră, o parte din gardul de sârmă ghimpată instaurat la graniţa care a delimitat Republica Moldova de România în perioada 1944 -2010.
FOTOGALERIE Supravieţuitorii românilor deportaţi în Kazahstan
Fostul ambasador a vorbit despre soarta celor peste 20.000 de persoane de etnie română din Kazahstan, supravieţuitori ai deportărilor sau urmaşi ai acestora.
"Nicio instituţie de cultură din România nu a organizat un eveniment de comemorare a celor deportaţi către Siberia şi Kazahstan în vagoane de vite, deşi anul acesta se împlinesc 70 de ani de la primul val de deportare (12 -13 iunie 1941)", a declarat Vasile Soare, director pentru Rusia, Ucraina, Belarus, Caucaz şi Asia Centrală în MAE, la începutul conferinţei. El a prezentat şi fotografii din arhiva personală cu românii deportaţi. Vezi aici imagini.
În timpul mandatului de ambasador, Vasile Soare a reuşit să acceseze arhivele sovietice din Kazahstan, unde a găsit o serie de informaţii despre românii deportaţi în trei valuri, în perioada 1941 - 1951, în Siberia şi în regiunile de nord, dar şi cele din sud ale Kazahstanului .
"În Kazahstan sunt circa 120 de naţionalităţi, însă singura etnie despre care nu se ştie nimic în istorie este cea română. Aşa că am mers la arhivele lor. Nu mi-a fost uşor, mai ales într-un spaţiu sovietic care, cel puţin în Asia Centrală, nu s-a destrămat