Reorganizarea ţării pe superjudeţe se va întinde şi înainte şi după alegerile locale de anul viitor. Potrivit premierului Emil Boc, numele celor opt superjudeţe ar putea fi stabilite de viitoarele Consilii Judeţene abia după alegerea reprezentanţilor acestor structure la alegerile locale. Finul premierului, Alin Tişe este mai grăbit. Preşedintele CJ Cluj propune ca denumirea viitorului judeţ din zona de nord-vest să fie stabilită de locuitori, prin referendum. Sursa: Mihai Șoica
"Nu trebuie Bucureştiul să stabilească cum se va numi judeţul care va cuprinde cinci judeţe care sunt astăzi în Regiunea de Nord-Vest şi mă refer aici la Cluj, Bihor, Maramureş, Bistriţa, Sălaj. Putem să o facem, dar cred că cel mai bine este să spunem în felul următor: anul viitor, în iunie vor avea loc alegeri pentru consiliul judeţean nou format, dacă reuşeşte această împărţire administrativă. După ce se alege noul consiliu judeţean mai mare, pe aceste cinci judeţe actuale, el se adună şi stabileşte denumirea judeţului respectiv iar noi o validăm prin hotărâre de guvern la Bucureşti' ", a declarat astăzi, la radioul public, premierul Emil Boc.
Şeful guvernului a pledat cauza variantei PDL de reorganizare, subliniind că este cea mai uşor de pus în practică deoarece nu se creează alte entităţi, ci se lucrează pe limitele actualelor regiuni de dezvoltare care vor căpăta personalitate juridică.
"Actuala politică nu permite să-i ajuţi pe cei care sunt mai săraci. Într-o politică regională mai mare, poţi să aloci o investiţie într-o zonă a judeţului mai mare pentru a crea locuri de muncă", a spus Boc.
Boc a reiterat că reorganizarea administrativă vizează reducerea birocraţiei şi a corupţiei, cât şi o creştere a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene prin descentralizarea acestei proceduri.
"Noile regiuni ar putea contracta direct ba