Un grup de specialişti în geografia teritoriului, de la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, a pus la punct un proiect de reorganizare teritorială a României. Sursa: Mihai Şoica
Dacă discursul public a fost monopolizat de noul proiect public de reorganizare teritorială a României, universitarii clujeni spun că au pus la punct un proiect de reorganizare teritorială care are la bază necesităţile sociale şi economice ale României prezente.
Coordonatorul proiectului, profesorul Pompei Cocean, prorector al Universităţii Babeş Bolyai şi şef al catedrei de Geografie Regională, spune că noul plan de împărţire terorială prevede înfinţarea a 18 regiuni şi a unei metropole, formată din municipiul Bucureşti şi actualul judeţ Ilfov.
“Proiectul are la bază realităţile teritoriale ale României. Dacă în societatea românească s-a pornit discuţia despre remodelarea statală şi este purtată mai mult în sfera politică şi mai puţini de specialişti în planificare geografică, este de datoria noastră să ne spunem opiniile, fundamentate ştinţific. În această hartă există 18 regiuni şi o regiune metropolitană", spune profesorul Cocean. În opinia universitarului clujean, necesitatea unei noi împărţiri teritorială a României de azi nu există. “Nu există o necesitate stringentă. Părerea mea că o necesitate de regionare, în prezent, nu există. Există posobilitatea optimizării şi a perfecţionării sau a remodelării organizării statale", a mai spus prof. Cocean.
18 regiuni plus o metropolă
Studiul privind remodelarea României a fost finalizat de către echipa coordonată de profesorul Cocean abia în cursul zilei de marţi. Concluzia a fost că în prezent o împărţirea teritorială care să curpindă 18 regiuni este cea mai benefică pentru buna funcţionare administrativă şi economică a ţării. “Ideea noastră este de a merge pe