Economistul italian Mario Draghi este recomandat şi de Parlamentul European pentru a prelua şefia Băncii Centrale Europene
Mario Draghi nu crede într-o restructurare a datoriei Greciei. În schimb o implicare a sectorului privat, de manieră voluntară şi nu obligatorie, în finanţarea ţării poate fi o soluţie, spune el. Ideea îi aparţine de fapt Germaniei care a reuşit să smulgă între timp un acord de principiu al partenerilor europeni privind dosarul grec.
Mario Draghi îşi concentrează toată atenţia pe subiectul inflaţiei în zona euro de la care nimic, nici măcar criza datoriei din aceasi zonă, nu-l va distrage.
Banca Central European a câştigat un rol important în gestiunea de criză fără a-şi fi pierdut independenţa, a recunoscut Draghi.
Mario Draghi crede în fine că ieşirea din criza financiară nu se va face prin căutarea de noi idei, ci prin consolidarea celor existente, respectiv prin creerea unor instituţii robuste de supraveghere financiară.
Toate aceste idei, aplaudate de deputaţii europeni au fost expuse marţi 14 iunie în cursul audierii sale de către comisia economică şi monetară a Parlamentului European.
Miercuri aceasi comisie a votat asupra candidaturii lui Draghi pe care deputaţii europeni îl recomandă şi ei pentru a-i succeda lui Jean-Claude Trichet la cârma Băncii Centrale Europene. Votul în plenul Parlamentului este aşteptat săptămâna viitoare.
Draghi a fost deja prezentat în calitate de candidat oficial la această funcţie de către miniştrii de finanţe ai UE.
Italianul în vârsta de 63 de ani este actualul guvernator al Băncii Centrale de la Roma. El va fi numit oficial în noua funcţie de către şefii de stat şi de guverne europeni la reuniunea lor de la sfârşitul lunii.
Mario Draghi îşi va prelua funcţia la Banca Central Europeană începând cu luna noiembrie. Mihaela Gherghişan
Economistu