Foto: Thinkstock Cremele fotoprotectoare nu sunt singurele soluţii pe care le avem la dispoziţie pentru a ne apăra pielea de soare. Legumele şi fructele colorate – morcovi, roşii, spanac, cireşe, piersici, caise, pepeni - ne protejează pielea din interior împotriva efectelor nocive ale ultravioletelor. De ce colorate? Pentru că protecţia solară este asigurată de carotenoizi, substanţe antioxidante care conferă fructelor şi legumelor nuanţele de galben-portocaliu, roşu şi verde.
Potrivit unor studii elaborate în cadrul Institutului naţional de cercetare din Franţa (INSERM), substanţele din familia carotenoizilor cresc producţia de melanină, pigmentul din piele. Or, razele ultraviolete duc la bronzarea pielii, activând producţia de melanină. Dar în acelaşi timp ultravioletele antrenează înmulţirea radicalilor liberi de la nivelul celulelor pielii. De aici rezultă două riscuri: îmbătrânirea prematură a pielii şi, mai grav, cancerul de piele. După cum susţine profesorul Jean-Pierre Césarini, coordonatorul studiilor din cadrul INSERM, când organismul beneficiază de un aport crescut de carotenoizi, producţia de melanină este stimulată din interior. În acest fel, pielea devine mai închisă la culoare şi mai rezistentă în faţa efectelor nedorite ale razelor ultraviolete.
Cele mai bune surse de carotenoide sunt legumele intens colorate (morcovii, roşiile, spanacul) şi delicioasele fructe de sezon (cireşele, căpşunile, caisele, piersicile, pepenii). Medicii ne sfătuiesc să mâncăm mai ales crude aceste legume şi fructe, deoarece prin prepararea termică se pierd din calităţile benefice ale carotenoizilor. Iată câteva exemple bune de urmat în această vară dacă ne dorim un bronz sănătos şi de durată. Un pahar (250-300 ml) de suc de morcovi sau de roşii – băut zilnic – creşte cu 29% producţia de melanină, pigmentul supranumit şi filtrul natural al pielii c