Mitul statului care absoarbe toate lichidităţile băncilor apune, datele BNR arătând că sumele împrumutate de sectorul public au intrat de la începutul anului într-o contracţie uşoară.
Cu toate acestea, bancherii nu reuşesc încă să accelereze creditarea pentru sectorul privat, unde constată că lipsa de încredere a clienţilor după doi ani de scădere a economiei ţine încă sub presiune cererea.
La sfârşitul lunii aprilie soldul creditului guvernamental era de 61,6 miliarde de lei (aproape 15 mld. euro), cu aproape un miliard de lei sub nivelul din ianuarie. Spre comparaţie, doar în a doua jumătate a anului trecut statul îşi mărise datoria către bănci cu circa 10 miliarde de lei.
Apetitul mai mare al bancherilor de a vinde finanţări s-a văzut în valul de promoţii cu care au venit în această primăvară pentru clienţii individuali, deşi multe dintre oferte vizau doar refinanţarea împrumuturilor mai vechi. De altfel, chiar bancherii admit că puţini sunt cei care mai au încredere în prezent să ia bani pentru achiziţii noi. Ultimele săptămâni au adus mai multă animaţie şi pe creditului de consum - o zonă din care majoritatea băncilor se retrăseseră complet în anii trecuţi.
Cu toate acestea, luna aprilie a consemnat încă o scădere a creditului de consum, cu 0,5% faţă de martie, până la 61 mld. lei (15 mld. euro). Contracţia soldului faţă de aprilie 2010 a ajuns astfel la 14%. Doar ipotecarele au o creştere modestă, urcând cu 1,3% în aprilie, până la aproape 7 mld. euro.
Mitul statului care absoarbe toate lichidităţile băncilor apune, datele BNR arătând că sumele împrumutate de sectorul public au intrat de la începutul anului într-o contracţie uşoară.
Cu toate acestea, bancherii nu reuşesc încă să accelereze creditarea pentru sectorul privat, unde constată că lipsa de încredere a clienţilor după doi ani de scădere a economiei ţine încă