Un număr de 461 de unităţi sanitare publice cu paturi existente în România, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi în administrarea autorităţilor locale, au fost clasificate, în funcţie de competenţă, în cele 5 categorii, de la categoria I, de nivel de competenţă foarte înalt, la categoria a V-a, nivel de competenţă limitat.
În funcţie de clasificarea primită, începând cu data de 1 iunie, spitalele vor fi finanţate în funcţie de categoria în care s-au clasat.
Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista completă a spitalelor la două săptămâni de la intrarea în vigoare a modului de finanţare a unităţilor sanitare.
Din totalul de 461 de spitale, doar 8 unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj- Napoca.
CLASIFICAREA SPITALELOR
Nr. Crt. Denumirea spitalului Clasificare
Judeţul Alba
1 Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia - III
2 Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud - V
3 Spitalul Municipal Blaj - IV
4 Spitalul Municipal Aiud - IV
5 Spitalul Orasenesc Abrud - IV plan conf.
6 Spitalul Orasenesc Campeni - IV
7 Spitalul Municipal Sebes - IV
8 Spitalul Orasenesc Cugir - IV plan conf.
9 Spitalul de Boli Cronice Campeni - V
Judeţul Arad
10 Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad - II plan conf.
11 Spitalul de Psihiatrie Mocrea - V
12 Spitalul de Psihiatrie Capalnas - V plan conf.
13 Spitalul Orasenesc Lipova - IV plan conf.
14 Spitalul Boli Croni