După ce \"a înghiţit\" credite pentru retehnologizare în valoare de 371 de milioane de euro, combinatul continuă să producă pierderi pe bandă rulantă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Pentru colosul Oltchim Râmnicu Vâlcea, ultimii 20 de ani n-au însemnat altceva decât un lung şir de finanţări, scutiri de la plata TVA sau a altor taxe, ori garanţii de stat pentru credite externe.
În toată această perioadă, compania a fost condusă de directorul Constantin Roibu. După un program de investiţii în valoare de 371 milioane de euro întins pe durata a 13 ani, bani proveniţi din credite de retehnologizare garantate în general de stat, Oltchim continuă să producă pierderi.
Dimpotrivă, compania a continuat să se scufunde într-o adevărată groapă financiară, din care nu se văd soluţii de ieşire: de peste patru ani, Oltchim Râmnicu Vâlcea nu mai reuşeşte să obţină profit net, ba nici măcar nu a putut achita creditele externe garantate de stat.
Datoriile pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie să le recupereze de la Oltchim depăşesc, în prezent, 540 milioane de lei, adică sunt de 15 ori mai mari decât capitalul social al combinatului.
Societatea a înregistrat pierderi din activitatea sa de bază, constant, în ultimii trei ani. Potrivit rezultatelor oficiale publicate pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucureşti, combinatul de produse petrochimice a înregistrat, între 2008 şi 2010, pierderi din exploatare de 311 milioane de lei.
Numai în 2008, în plină creştere economică, Oltchim a avut pierderi de 77 de milioane de lei. Asta în timp ce companiile străine concurente ale sale, precum Borsodchem (Ungaria) sau Anwil (Polonia) obţineau profituri în valoare de zeci de miloane de euro.
Creditorul AVAS nu a actualizat datoria
Întrebat despre demersurile făcute de AV