Anul viitor, bucureştenii ar putea merge la serviciu cu telegondola. Aceasta va lega nordul de estul Capitalei, traversând şapte lacuri în doar 25 de minute. Viteza de deplasare va fi de 5 metri pe secundă, iar capacitatea de transport a unei singure telecabine va fi de 1.500 de persoane pe oră, de cinci ori mai mult decât încape într-un autobuz. Întregul traseu al telegondolei va avea o lungime de 10 kilometri, cu şase staţii, sau se va putea parcurge fără oprire. Distanţa între două telecabine va fi de 120 de metri, ceea ce înseamnă un timp de aşteptare în staţie de aproximativ un minut.
Transport în comun la 85 de metri înălţime şi reduceri pentru navetişti
Arhitectul Liliana Solon, consultant în cadrul societăţii Kasol Group, firmă care se ocupă cu elaborarea Planului de Urbanism Zonal al traseului telegondolei, a declarat pentru gândul că înălţimea cea mai mare la care se va circula va fi de 85 de metri.
"Înălţimea va fi variabilă. Se va pleca de la nivelul solului şi se va ajunge până la o înălţime de 85 de metri. În medie se va circula cam la 50 de metri înălţime. Telegondola va opri în şase staţii. Acestea vor fi în Pantelimon, în vecinătatea hypermarketului Cora, la Heliade între Vii, în parcul Plumbuita, pe Barbu Văcărescu, pe Aviatorilor şi la Casa Presei". În fiecare staţie se vor amenaja locuri de parcare şi vor exista spaţii pentru servicii. Telegondola va traversa salba de lacuri Dobroieşti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca şi va ajunge în Herăstrău.
Potrivit arhitectei Liliana Solon, "cei 10 kilometri, cât reprezintă întregul traseu, se pot parcurge şi fără oprire, doar cu încetinire în dreptul staţiilor. Pentru cei care vor călători în mod curent cu telegondola, adică vor face naveta, vor exista abonamente cu reduceri. Stâlpii care vor susţine cablurile vor fi amplasaţi la limita terenului".
Tele