Locuitorilor din Oltenița, județul Călărași le este furnizată cea mai scumpă energie termică (299 lei/Gcal), în timp ce la Întorsura Buzăului, județul Covasna este livrată cea mai ieftină energie termică (92 lei/Gcal) din țară. Nici bucureștenii nu stau rău, beneficiind de un preș de doar 124 lei/Gcal.
Energie termică scumpă este furnizată și locuitorilor din Târgoviște (298 lei/Gcal), Alexandria (297 lei/Gcal) și Sibiu (265 lei/Gcal), potrivit raportului ”Provocări şi oportunităţi pentru sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România” realizat de PricewaterhouseCoopers. Printre cei care beneficiază de cea mai ieftină energie termică se numără locuitorii orașelor Măgurele (108 lei/Gcal), Motru, județul Gorj (113 lei/Gcal) și ai județului Prahova (122 lei/Gcal). Bucureștenii beneficiază și ei de un preț mic la Gcal de energie termică, fiindu-le furnizată energia termică la 124 lei/Gcal.
Astfel, prețul energiei termice furnizate populației este foarte diferit de la o zonă la alta a țării,”Prețul total al Gcal variază foarte mult, ajungând de la 30 euro/Gcal până la 130 euro/Gcal”, a spus Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management, PwC România, unul dintre autorii raportului.
Cele mai mari subvenții în Alba
El a precizat că subvențiile foarte mari acordate pentru energia termică furnizată în anumite zone ale țării nu determină întotdeauna prețul final cel mai mic. ”Sunt județe unde subvențiile sunt foarte mari, ajungând până la 87% din prețul de furnizare al operatorului. Aceasta în timp ce în alte județe nu se acordă deloc subvenții”, a spus Belciu.
Astfel, cele mai mari subvenții sunt acordate în județul Alba, unde se dă 404 lei/Gcal, dar și în Sălaj se acordă 263 lei/Gcal, în Reșița 259 lei/Gcal, în Cluj 256 lei/Gcal, Brașov 251 lei/Gcal. În cazul Capitalei, subvenția este de 187 lei/Gcal.