Combinatul a primit, în ultimii patru ani, penalizări de peste 700.000 de lei pentru poluarea apelor. Cea mai recentă sacţiune a fost dată în acest an şi a vizat depăşiri ale valorilor maxim admise de azot din apă.
Combinatul Chimic Azomureş a intrat în vizorul organizaţiei ecologiste Greenpeace România, după ce aceasta a fost sesizată despre poluarea apelor rezultate în urma procesului de producţie. Potrivit lui Ionuţ Cepraga, coordonatorul de campanii al Greenpeace, citat de ziare.com, din cauza exploatării la capacitate maximă a echipamentelor pentru producerea îngraşămintelor chimice se produce umplerea până la refuz a canalelor din halele de producţie, care apoi se revarsă în pânza freatică.
Amenzi repetate
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş au confirmat că şi în acest an Combinatul Chimic Azomureş a fost sancţionat pentru depăşirea limitei maxime admise de compuşi chimici în apele evacuate. „Societatea a fost penalizată cu suma de 73.558 de lei pentru depăşirea limitelor maxime admise de azot total în apele evacuate, conform Autorizaţiei de Gospodărire a Apelor“, a precizat Ileana Sandu, şef birou Monitoring din cadrul ABA.
Sancţiunile nu se opresc aici. Şi anul trecut societatea a fost penalizată de trei ori pentru depăşiri ale concentraţiei de azotit, azotat şi azot total din apele evacuate. „Aceste depăşiri ale concentraţiilor maxim admise reprezintă un pericol pentru faună şi chiar şi pentru populaţie, dacă sunt foarte mari. Noi facem de două ori pe lună recoltare de probe de apă, pe care le analizăm în laboratoarele noastre“, a precizat Ileana Sandu.
În ultimii ani nu s-au înregistrat însă poluări accidentale, care să cauzeze mortalitate piscicolă. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Azomureş nu au dorit să comenteze sancţiunile primite pentru poluarea apei.
Amenzi şi pentru poluarea a