Premierul Emil Boc a declarat că reorganizarea teritorială nu este făcută pentru nici un partid politic din această ţară, ci pentru a moderniza şi reforma România.
"Este ca şi când ai avea un motor nou, al UE, amplasat într-o maşină veche. Nu poate să funcţioneze Această reformă nu are nici o conotaţie politicianistă, nu este vorba de a urmări un avantaj politic", a declarat Boc.
Avantajele reorganizării administrative a ţării
Premierul a subliniat avantajele reorganizării teritoriale. "Cetăţeanul nu mai face un pas în plus pentru a obţine documentele de care are nevoie, se simplifică birocraţia din acest moment", a declarat Emil Boc.
În opinia premierului alte avantaje sunt şi ajustarea costurilor statului, care pot fi reduse pentru ca statul să funcţioneze mai bine. De asemenea, alte argumente invocate de Boc sunt destructurarea unor grupuri influente şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene.
"A încercat şi Adrian Năstase să facă asta, dar nu a putut pentru că au venit baronii locali şi au spus: Stop Joc! Nu au reuşit pentru că reorganizarea teritorială înseamană distrugerea unor structuri încetăţenite de 40 de ani. Asta e diferenţa dintre noi şi PSD", a spus Boc.
Premierul spune că dacă ţara ar fi împărţită în judeţe mai mari, fiecare regiune ar putea atrage fonduri europene de 3 miliarde de euro. "Ceea ce facem acum înseamnă foarte multe pentru modernizarea României, pentru a aduce decizia acolo unde este nevoie de ea, mai aproape de cetăţean. Nu UE ne cere să ne schimbăm structura, este exact invers, dacă nu facem asta nu vom avea capacitatea de a atrage fonduri europene. Dacă vom avea judeţe mai mari, ele pot să acceseze direct fondurile europene fără ca actele să mai treacă pe la Bucureşti", susţine Boc.
Reorganizarea nu presupune schimbarea actelor aflate în exerciţiu, ele rămân valabile până vor expira, explică B