Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea ordonanţei referitoare la concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor. Decizia de respingere a contestaţiei formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor a fost luată cu unanimitate de voturi, relatează Mediafax.
Mamele pot să opteze în continuare pentru un concediu de creştere a copilului de doi ani, cu o indemnizaţie între 600 şi 1200 de lei, sau un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3400 de lei.
Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost contestată de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor pe 26 mai. Potrivit contestaţiei, legea restrânge drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.
Mircea Duşa , liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, a declarat că legea nu reprezintă altceva decât "ceea ce Guvernul face de doi ani, taie drepturi ale oamenilor".
Camera Deputaţilor a adoptat legea pe 24 mai. Actul normativ a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie.
Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.
Detalii referitoare la actuala formă a indemnizaţiei de maternitate
După 1990, indemnizaţia de maternitate a avut trei forme. Cea mai recentă a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta. De la acea dată, părinţii au avut de ales. Dacă rămân acasă 1 an, indemnizaţia este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Valoarea alocaţiei nu poate fi mai mare de 3.400 de lei, dar nici mai mică de 600.
@N