Mediul rural ar deveni o mină de aur dacă ar exista canalizare
2,9 milioane de locuinţe din România nu au băi, aproape 90% la sat
Acest potenţial este de 3 ori mai mare decât nivelul de vânzări estimat pentru 2011
Piaţa plăcilor ceramice ar fi de patru ori mai mare dacă s-ar putea exploata zonele rurale care duc lipsă de instalaţii sanitare adecvate. Potrivit reprezentanţilor Cesarom, care citează date furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în România se regăsesc aproximativ 2,9 milioane de locuinţe care nu au băi. Din totalul fondului locativ din România, adică de circa 7,3 milioane de locuinţe, numărul celor fără băi înseamnă 42,5%.
Principala cauză care împiedică scăderea locuinţelor fără băi este cea a lipsei reţelelor de alimentare cu apă curentă şi a canalizărilor de deversare. "Locuinţele fără băi din România se întâlnesc mai ales în zonele rurale ca urmare a inexistenţei reţelelor de canalizare şi de apă curentă", a afirmat, într-un comunicat remis ieri redacţiei, Eduard Măcărescu, director de operaţiuni al Cesarom.
Pentru amenajarea băilor din cele 2,9 milioane de locuinţe ar fi nevoie de circa 58 de milioane de metri pătraţi de plăci ceramice. "Această cantitate reprezintă de aproximativ trei ori vânzările de gresie şi faianţă din acest an, care se vor ridica la 20 de milioane de metri pătraţi", a mai spus Măcărescu.
Ritmul de creştere a numărului de locuinţe cu băi este lent
Deşi numărul locuinţelor din România care au băi se află în continuă creştere, ritmul a fost foarte scăzut în ultimii ani. Astfel, dacă în urmă cu cinci ani procentul locuinţelor fără baie era de 48%, iar acum este de circa 40%, în următorii trei ani acesta s-ar putea diminua până la 35%.
Cantitatea medie de plăci ceramice pentru amenajarea unei băi este de aproximativ 5 metri pătraţi de gresie şi circa 15 metri