Ministerul Sănătăţii a publicat lista completă cu clasificările spitalelor din ţară. Finanţarea acestor instituţii se va face în funcţie de clasificare. Din cele 461 de unităţi sanitare publice cu paturi, doar opt au primit gradul 1 de clasificare, cu cel mai ridicat nivel de competenţă.
Autorităţile au realizat un sistem de clasificare pe cinci clase, unde, în clasa 1 sunt incluse unităţile de top, iar în clasa a V-a sunt instituţiile de competenţă limitată, respectiv unităţi medicale pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.
Au obţinut cel mai înalt grad de clasificare următoarele unităţi spitaliceşti cu paturi: Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă BucureştiSpitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti Spitalul Militar Central din Bucureşti Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara
Clasa I de clasificare înseamnă competenţă foarte înaltă şi sunt încadrate instituţiile care răspund profilului de spital regional de urgenţă.
Clasa a II-a de clasificare înseamnă competenţă înaltă, iar în această clasă sunt incluse spitale care deservesc un judeţ şi judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate.
Clasa a III-a, de competenţă medie, reprezintă unităţile care deservesc raza judeţului şi, în mod excepţional, judeţele limtrofe. Sunt incluse aici şi spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare.
Clasa a IV-a include instituţii cu competenţe de bază, care deservesc unitatea administrativ-teritorială şi care se limitează la afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Clasa a V-a include instituţii de competenţă limitată, adică unităţi medicale pentru bo