Târgul dintre ţări, aşa cum a fost supranumit Drăgaica, este cel mai vechi de zonă, prima atestare istorică datând din Epoca Medievală. Dacă în trecut, era doar o ocazie pentru ca oamenii să îşi procure pentru iarnă cereale sau produse lactate, acum a devenit un loc plin de fum de la mici, muzică de toate genurile şi comerţ cu kitschuri.
Nu este buzoian care să nu ştie ceva despre Drăgaică. Încă din copilărie acest târg era un prilej de distracţie şi bucurie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Însă ceea ce vedem acum este total diferit de modul în care arăta acest târg în urmă cu sute de ani.
„Drăgaica este cel mai vechi târg din zonă, chiar se pare că vine din vremea dacilor deşi prima atestare documentară apare în Epoca Medievală. Dar la acea vreme era complet diferit de ceea ce este acum. Era o ocazie de a se face schimb de produse, cei de la munte veneau cu lână, cu caş, brânză şi pastramă, precum şi cu lemn şi vite şi schimbau cu cereale de la câmp", explică istoricul Marius Constantinescu.
Ceva mai târziu, în târgul Drăgaica şi-au făcut apariţia şi meşteşugarii, devenind practic singurul loc de unde oamenii îşi puteau procura diverse unelte şi materiale textile. „Odată cu trecerea timpului, au venit şi meşteri cu pânze, cu unelte şi cu pluguri, apoi şi negustori care intermediau schimbul cu cei care aduceau produse agricole", ne-a mai spus Marius Constantinescu.
Nici comediile de acum sute de ani nu seamănă mai deloc cu cele de acum, mecanizate. „Înainte oamenii se dădeau în dulap, aşa se numea o comedie în care se puteau aşeza patru persoane şi care se împingea de alte persoane, cam asta era comedia prin Evul Mediu. Apoi au apărut comediile trase de cai", povesteşte istoricul.
Schimbarea radicală
Acum, faţa celui mai vechi târg s-a schimbat total. Fum de grătare, bere curgând în valuri, muzică dată la