Business-ul de presa locala, care traieste din publicitate, nu sta in impartirea si numarul de judete, iar declaratia premierului Emil Boc, care a spus ca jurnalistii vor avea de pierdut din reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, a fost facuta sa "enerveze auditoriul". Acestea par a fi concluziile jurnalistilor si managerilor de trusturi de presa, carora DailyBusiness.ro le-a cerut parerea.
Premierul este de parare ca multe televiziuni si ziare locale nu vor mai avea relevanta odata cu disparitia majoritatii capitalelor de judet.
"Ii afecteaza pe toti, inclusiv pe jurnalisti, si jurnalistii vor fi afectati direct. Daca se desfiinteaza un judet, nu mai e capitala de judet, mai e cazul sa existe televiziune, ziar local. De aceea, prima data vor fi impotriva", afirma recent, seful Guvernului.
Ce spun cei vizati? Codrut Seres, CEO Intact Media Group, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca statiile si ziarele locale, cele care functioneaza ca business, traiesc in principal din venituri din publicitate.
Astfel, cata vreme comunitatea locala cumpara presa sau are nevoie de presa pentru comunicare si promovare, presa locala nu are de ce sa dispara, a completat Seres.
Reprezentantul Intact Media a mai spus ca statiile si ziarele locale apar si se dezvolta acolo unde activitatea sociala si economica a comunitatii justifica aparitia acestora, indiferent daca avem de a face cu capitale de judet sau nu.
Codrut Seres a adaugat ca, probabil, declaratiile prim-ministrul Emil Boc se refera "la presa portocalie, obisnuita sa fie subventionata de institutiile deconcentrate ale Puterii sau de prefecturi".
"E greu de crezut ca orase ca Tirgu Mures, Baia Mare sau Suceava vor ramine fara presa locala doar pentru ca nu vor mai fi in proiectul dl. Boc capitale de regiuni", a completat Codrut Seres.
@N