Ca să-şi poată menţine creşterea şi să devină lider de piaţă, Beijingul cumpără tehnologie europeană. Cu tot cu firmele care o produc. Piaţa tehnologiei germane este ţinta predilectă a achiziţiilor făcute de uriaşul asiatic. Că este vorba de IT, de finanţe sau de industria auto, chinezii cumpără cu banii jos.
Cu 1,34 de miliarde de locuitori, China este cea mai populată ţară şi, totodată, cea mai puternică economie a lumii, după Statele Unite. Ca să menţină trendul ascendent al economiei, chinezii investesc în tehnologia şi expertiza europenilor. Strategia Beijingului este clară: mai întâi se formează în China concerne puternice, care se dezvoltă apoi prin achiziţii externe, notează „Financial Times Deutschland" (FTD). În 2003, conducerea chineză a dat marilor companii undă verde să se extindă peste hotare.
Astăzi îi încurajează şi pe micii investitori să aplice metoda care a dat roade. Iar China se pregăteşte de expansiune, chiar în inima (şi motorul) Europei, un semnal în acest sens fiind turneul european al premierului Wen Jiabao. În perioada 24-28 iunie, el va vizita Ungaria, Marea Britanie şi Germania, unde va avea o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul german.
Europa este un teren propice pentru cumpărătorul asiatic, pentru că, spre deosebire de SUA, care au blocat preluarea unor companii americane de chinezi, statele europene par mai puţin protecţioniste. Potrivit FTD, companiile chineze au cumpărat anul acesta firme germane cum n-au mai făcut-o până acum. Cea mai recentă achiziţie a Beijingului este compania Medion, furnizorul de computere-Aldi (scoasă pe piaţă la un preţ de mai puţin de 500 de euro), care a fost cumpărată pentru 600 milioane de euro de rivalii chinezi de la Lenovo. O altă achiziţie recentă a chinezilor este preluarea uzinei germane de componente auto SaarGummi de către gigantul industrial asiatic Chonqing Light Ind