Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), jucătorul care în urmă cu şapte ani spărgea gheaţa pe nişa economisirii-creditării în domeniul locativ, a acordat până în prezent împrumuturi în valoare totală de 100 de milioane de lei (24 mil. euro).
Până acum 23.000 de clienţi au ajuns la sfârşitul perioadei de economisire şi au ales să contracteze un credit, fie să economisească în continuare.
"Suma medie contractată este de 20.000 de lei. Avem însă contracte care depăşesc echivalentul în lei a 100.000 de euro", spune Aurelia Cionga, vicepreşedinte al RBL.
Perioada minimă de economisire este de 18 luni, în timp ce limita superioară (recomandată) este de 60 de luni. În acest sistem clientul primeşte o dobândă de 3% pe an pentru sumele acumulate în cont, iar statul oferă anual o primă de 25% din suma economisită în anul respectiv, în limita a 250 de euro. Bancherii consideră că după cinci ani sumele economisite pot fi utilizate şi în alte scopuri decât investiţiile imobiliare, aşa cum a fost prezentat la început sistemul.
"Pentru creditele acordate anticipat colateralizate cu ipoteci, valoarea medie este de 100.000 de lei. În cazul celor acordate la finalul fazei de economisire, valoarea medie este de 50-60 de mii de lei. Acestea dau cam 20% din volumul total de finanţări. Cele mai multe credite au fost însă pentru renovări (de valoare mai mică, acordate fără ipotecă - n. red.)".
Perioada de rambursare a creditului este egală cu cea de economisire. Astfel, o parte din creditele acordate au fost rambursate parţial sau chiar integral, astfel că RBL are în sold împrumuturi de circa 11 mil. euro, vizibil sub totalul sumelor acordate, de 24 mil. euro. Cionga spune că pentru cei 23.000 de clienţi care au contractat un credit statul a acordat în perioada de economisire prime de 31 mil. lei. Sumele economisite de ei se ridicau la aproape 235 mil. lei (