Viitorul prim-ministru al Portugaliei avertizeaza ca vor fi doi ani grei de reforme profunde economice si sociale; UE considera ca actuala criza din Grecia se poate extinde usor in intreaga Uniune, iar agentiile de rating incep deja sa sanctioneze bancile franceze a caror expunere pe datoria greceasca este foarte mare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.
Portugalia se va confrunta cu "doi ani teribili" de adanca recesiune si somaj la niveluri record, considera Pedro Passos Coelho, viitorul prim-ministru al Portugaliei. Aceasta inainte de a se intoarce la crestere economica si la recastigarea increderii investitorilor internationali.
Procesul va presupune "un program foarte riguros de austeritate si reforme structurale", care sa vizeze reducerea deficitelor publice, dar si privatizarile extensive si reforme in justitie si educatie, a decalrat Coelho intr-un interviu pentru Financial Times.
Nu exista alternativa pentru aceasta perioada dificila a Portugaliei iar esecul implementarii acestor modificari ar afecta posibilitatea Portugaliei de a se intoarce in pietele financiare in 2013 - ceea ce inseamna, practic, imposibilitatea Portugaliei de a-si procura fonduri direct din piete, fara sprijinul autoritatilor europene. Aceasta ar duce la reiterarea situatiei din Grecia.
Economia portugheza va intra in recesiune, avand o contractie de 2 procente in 2011 si 2012. Viitorul prim-ministru portughez mosteneste un program, agreat cu FMI si UE, care impune guvernului reducerea deficitelor bugetare de la 9 procente din PIB cat a fost in 2010, pana la 3 procente in 2013, dar si implementarea reformelor structurale pe care niciunul dintre guvernele anterioare nu le-a reusit.
UE avertizeaza cu privire la extinderea crizei din Grecia
Criza datoriei suverane grecesti, care d