Cota minimală de gen ar rezolva parţial problema reprezentativităţii femeilor în politica românească, a declarat, joi seară, Andreea Paul Vass, preşedinte al Organizaţiei de Femei PDL Sălaj şi consilier de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc.
Prezentă la o dezbatere organizată de Organizaţia de Femei a PDL Sector 5 pe tema egalităţii de gen şi pentru a lansa volumul său 'Forţa politică a femeilor', Andreea Paul Vass a afirmat că introducerea cotei minimale de gen ar conduce la crearea unui echilibru necesar pe scena politicii din România în condiţiile în care, între altele, femeile reprezintă 52% din populaţia acestei ţări. În opinia sa, la ora actuală există un o problemă gravă ce ţine de discriminarea de gen, având în vedere că "doar 10 % dintre parlamentari sunt femei, doar 3% dintre primari sunt femei şi doar două doamne ministre".
'Dacă te uiţi că a treia poziţie în stat este deţinută de doamna Roberta Anastase deja simţi că se apropie valul forţei feminităţii în politică', a mai spus Vass care susţine că forma corectă a introducerii cotei minimale de gen este aceea a legiferării într-o formă care să oblige partidele să aibă minimum 30% candidaţi femei.
"Avem nevoie de o cotă minimală de gen, fie într-o formă legiferată, fie într-o formă voluntară", a completat preşedintele OFPDL Sălaj, dând exemplu mai multe state care au introdus în legislaţie cota minimală de gen, precum Norvegia, Franţa, Spania, Slovenia, dar şi de state unde "partidele politice serioase" utilizează "cota voluntară", cum ar fi Germania, Polonia şi Suedia.