Un amendament adoptat azi la statutul minorităților naționale prevede că guvernul poate modifica graniețele unităților administrativ-teritoriale locuite de minorități dar fără a afecta drepturile acestora. Cu alte cuvinte, guvernul poate îngloba porțiuni din actualele județe Covasna, Harghita, Mureș în alte unități administartiv teritoriale. Astfel, la limită, bucăți din așa-zisul Ținut Secuiesc ar putea să devină componente ale unor superjudețe moldovenești.
Comisia pentru drepturile omului a adoptat, azi, un amendament la legea privind statutul minorităţilor naţionale astfel încât statul va putea modifica limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile naţionale deţin o pondere semnificativă, dar fără a aduce atingere drepturilor minorităţilor, fapt criticat de UDMR.
Schimbările din statut
În textul iniţial al legii se prevedea la articolul 14, alineatul trei, interzicerea modificării unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.
Amendamentul modifică această prevedere dând posibilitatea statului de a putea modifica limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile naţionale deţin o pondere semnificativă.
De s-a supărat UDMR
Această modificare s-a produs cu votul deputaţilor PDL, deşi reprezentantul UDMR în comisie, Attila Varga, s-a opus.
"Textul făcea referire la Convenţia cadru privind protecţia minorităţilor naţionale care prevede că statele trebuie să se abţină de la a modifica ponderea minorităţilor naţionale dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială. Noi ţinem de acest lucru şi s-a găsit o formulare care ni se pare nepotrivită pentru că şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere al tehnicii legislative formulează o