Parteneriatele Public-Privat ar putea fi soluţia optimă pentru realizarea de investiţii masive în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Potrivit raportului PwC privind „oportunităţile pentru sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România”, în următorii zece ani, investiţiile necesare pentru reducerea pierderilor şi eficientizarea termoficării se ridică la cinci miliarde de euro.
Subvenţiile finanţează ineficienţa
În prezent, în actualul sistem controlat în principal de autoritãtile locale, valoarea investiţiilor anuale întreprinse se ridicã la doar 30 de milioane de euro.
Se estimeazã cã aproape 30% din energia termicã produsã în România se pierde înainte de a ajunge la consumatori, pierderi de trei ori mai mari decât cele înregistrate în alte state europene. Drept consecintã a ineficientei sistemului, costul gigacaloriei în România este cu 20% mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene.
„Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient si se bazeazã în mare mãsurã pe subventiile de stat pentru a asigura energie termicã la costuri suportabile pentru populaţie” a declarat Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultantã pentru Management, PwC România, unul dintre autorii raportului.
Câţi au renunţat la termoficare
Capitala consumă 37% din energia termică distribuită la nivel naţional, la reţeau de termoficare bucureşteană fiind conectate nu mai puţin de 560.000 de apartamente, peste o treime din totalul apartamentelor racordate la reţeaua centralizată de încălzire din întreaga ţară.
Energia termică pierdută în întreg sistemul ar putea fi suficientă pentru a încălzi gratis, nu mai puţin de 450.000 de apartamente.
În ultimii 15 ani, numărul oraşelor şi comunelor conectate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut de la peste 300 de munic