Atacurile care au avut ca ţintă companii internaţionale cu baze mari de date ale clienţilor, dar şi numeroasele aplicaţii suspecte din reţelele sociale, fac parte dintr-un tipar de acţiuni cu un scop bine stabilit, sunt de părere experţii BitDefender.
Scopul lor este de a însuma cât mai multe date despre utilizatori din întreaga lume, pentru a putea lansa atacuri din ce în ce mai elaborate către oricine este expus, totul având la bază strategii de inginerie socială extrem de bine puse la punct.
„Nu trecuse nicio zi de la atacul asupra Sony, că acelaşi grup de hackeri a atacat reţeaua de siguranţă a lui Nintendo, un alt producător de jocuri de talie mondială. În ciuda faptului că de această dată pare că atacatorii nu au furat niciun nume, adresă, dată de naştere, e-mailuri, numere de telefon sau parole, ca în cazul Sony sau a multor alte companii din ultimele luni, putem să deducem totuşi existenţa unui tipar de acţiuni dintr-o strategie care are ca ultim scop furtul unei cantităţi cât mai mari de date confidenţiale din servere care nu sunt protejate”,este de părere Cătălin Coşoi, Şeful Laboratorului de ameninţări online al BitDefender.
Organizaţiile care strâng şi procesează date cu caracter confidenţial sunt ţinte preferate pentru atacatorii cibernetici, pentru că oferă acces la milioane de utilizatori de pe tot cuprinsul globului, în special datorită faptului că jocurile pe calculator sunt o activitate care creează dependenţă - ceea ce înseamnă că utilizatorii achiziţionează constant tot felul de extensii şi elemente pentru jocurile preferate sau trec dincolo de graniţa legalităţii pentru a descărca jocuri piratate. De asemenea, nu este o noutate faptul că unii utilizatorii îşi dezinstalează sau dezactivează soluţia antivirus pentru a se putea juca nederanjaţi, chiar dacă antivirusul îi avertizează că fişierul pe care vor s