Politistii, militarii sau pompierii sunt cei mai expusi in fata acestei boli. Tratata si cercetata in tarile occidentale, ea este ignorata si aproape nediagnosticata in Romania. Aflati de ce nu pot dormi unii oameni ai legii si care este mecanismul care poate declansa acte de violenta extrema, precum crimele politistului din Oradea, de la psihiatrul american Richard Chefetz si jurnalistul Georgiana Ilie, intr-o intalnire HotNews.ro. O discutie despre moarte si violenta privite dintr-o alta perspectiva: cea a specialistului.
Vlad Mixich:As dori sa incepem discutia plecand de la un articol scris recent de Georgiana Ilie, pentru “Decat o Revista”, despre moartea tragica a unui pompier din Bucuresti. Georgiana, au reusit colegii lui Ionut Ungureanu sa treaca peste acel soc?
Georgiana Ilie: Ionut Ungureanu este primul pompier care moare intr-un incendiu in Bucuresti in ultimii 45 de ani. Pentru colegii lui si pentru intregul sistem a fost destul de dificil sa faca fata acestei tragedii. Dupa toate lunile de documentare, as spune ca nu prea au reusit. In structurile lor exista un psiholog, dar acesta nu a reusit sa-i ajute pe colegii lui Ionut Ungureanu. Colegii lui sunt cei care i-au recuperat trupul carbonizat din cladirea arsa. Au fost foarte afectati si de exceptionalitatea faptului ca unul dintre ei a murit. Din ce am aflat eu, un psiholog i-a intrebat daca sunt bine. Ei au raspuns ca “da” si asta a fost totul.
V.M.: Ne puteti spune cum putem identifica sindromul post-traumatic (PTSD)?Aici pare a fi vorba despre asa ceva.
Richard Chefetz: E dificil pentru ca, atunci cand apare o tragedie, reactia naturala este sa amortesti emotional. E posibil sa nu observam aceasta amortire emotionala, ci doar sa credem ca reusim sa facem fata si ca suntem calmi. Poate trece o perioada pana sa observam ca in relatiile obisnuit