Numele viitoarelor judeţe ar putea fi stabilite chiar de către consiliile judeţene care vor fi alese, pe noua formulă, la alegerile locale din iunie 2012. Propunerea a fost lansată de premierul Emil Boc, care a menţionat şi că angajarea răspunderii pe un proiect de lege în acest sens rămâne încă o posibilitate. „După ce se alege noul consiliu judeţean mai mare, pe aceste cinci judeţe actuale, el se adună şi stabileşte denumirea judeţului respectiv, iar noi doar o validăm prin hotărâre de guvern, la Bucureşti", a explicat premierul la postul public de radio.
Anterior, la postul public de televiziune, şeful Executivului a reiterat argumentaţia potrivit căreia existenţa unor judeţe de mai mari dimensiuni ar ajuta România în procesul absorbţiei fondurilor europene: „Suntem printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu au această structură care să atragă direct fonduri de la UE. Eu la asta m-am referit, nu că ne cere UE. Uniunea Europeană se uită şi spune «sunteţi fraieri că nu fructificaţi avantajul pe care vi-l dăm, să aveţi judeţe mai mari, pentru ca ele singure să atragă bani europeni, să nu mai mergeţi prin mecanismul birocratic de la Bucureşti»".
Tabăra Blaga nu vede cu ochi buni o nouă asumare
Deşi spun că reorganizarea administativă a ţării este necesară, apropiaţii fostului ministru de Interne Vasile Blaga, pierzători la Convenţia Naţională a PDL de la mijlocul lunii mai, se declară împotriva unei noi angajări a răspunderii. „Asumarea răspunderii, din punctul meu de vedere ca parlamentar, nu trebuie să devină o joacă. Prea des ne asumăm răspunderea. Sunt deputat al puterii şi o spun fără reţinere: este ruşinos pentru noi, ca putere, pentru că asumarea răspunderii, în anumite cazuri, în afară de viteza de care am nevoie să scot un act normativ mai înseamnă şi frica de faptul că nu poţi să-ţi asiguri o majoritate", a declarat deputa