Băncile europene, în special cele greceşti, ar putea avea mari probleme în următoarea perioadă, întrucât riscurile ataşate portofoliilor de credite sunt la nivelul din 2008, când s-a prăbuşit banca americană Lehman Brothers. În România, oficialii BNR se străduiesc să dea asigurări că băncile greceşti prezente pe piaţa locală nu au nici cea mai mică problemă.
Primul cuvânt care ne vine în minte atunci când auzim de Lehman Brothers este "faliment". Astfel că un raport al Băncii Centrale Europene, care dezvăluie percepţiile sumbre ale bancherilor despre riscurile la care sunt expuse instituţiile financiare din zona euro, a dat fiori pe toate pieţele atunci când a inclus ideea că destinul băncii americane, care s-a prăbuşit în 2008, s-ar putea repeta la nivelul Europei.
„Cu excepţia condiţiilor mai bune din primele câteva luni ale acestui an, riscurile de finanţare ale băncilor rămân principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul bancar din zona euro. Există diferenţe importante între state, iar în unele dintre acestea riscurile fluctuează în jurul nivelului atins în perioada falimentului Lehman Brothers", spun cei de la Banca Centrală Europeană.
Subsidiarele băncilor au şi ele probleme
La rândul lor, analiştii băncii nipone Nomura au venit cu veşti alarmante, potrivit cărora instituţiile financiare greceşti nu se mai pot finanţa, ceea ce înseamnă că nici subsidiarele lor nu mai pot. Prin urmare, criza din Grecia afectează inclusiv sistemul bancar din România şi Bulgaria, conform unui raport al Nomura.
Miercuri, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în scădere ratingurile a patru bănci din Grecia, care au subsidiare şi pe piaţa românească: National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank, de la „B" la „CCC", cu perspectivă negativă. Cu două zile înainte, Standard & Poo