Alergători ocazionali sau atleţi olimpici, cu toţii au nevoie de un regim special. Nu doar pentru a fi sănătoşi, dar şi pentru a-şi spori performanţele. O hidratare şi nutriţie optimă pot face diferenţa între a câştiga şi a pierde o cursă. În plus, influenţează modul în care se simte, se antrenează şi gândeşte un alergător.
Din dieta unui alergător nu ar trebui să lipsească aceste elemente esenţiale: carbohidraţi, proteine, grăsimi, vitamine şi minerale. Vezi mai jos câteva sfaturi pentru a avea un regim alimentar echilibrat!
Carbohidraţi
În dieta unui alergător, carbohidraţii ar trebui să primeze: 60-65% din totalul de calorii. Fără îndoială, carbohidraţii sunt cea mai bună sursă de energie pentru atleţi. Cercetările au arătat că pentru a avea energie rapid şi de durată, corpul nostru funcţionează mai eficient cu carbohidraţi, decât cu proteine sau grăsimi. Putem lua necesarul de carbohidraţi din paste din cereale integrale, orez la abur sau fiert, cartofi, fructe, legume ce conţin amidon sau pâine din cereale integrale.
Proteine
Proteinele ajută la recuperarea energiei şi vindecarea rănilor din timpul antrenamentului. Nu numai că sunt suplimente esenţiale, dar proteinele te ajută să te simţi sătul mai mult timp; de aceea sunt foarte folositoare şi când încerci să slăbeşti. 15-20% din aportul zilnic de calorii ar trebui să reprezinte proteinele. Nutriţioniştii recomandă surse de proteine cu puţine grăsimi şi colesterol, precum carne slabă, peşte, lactate degresate, cereale integrale şi fasole.
Grăsimi
O dietă bogată în grăsimi are consecinţe negative asupra sănătăţii şi siluetei. Aşadar, regimul alimentar nu ar trebui să conţină mai mult de 20-25% grăsimi. Optează pentru mâncare cu cât mai puţine grăsimi saturate şi colesterol. Avem totuşi nevoie de grăsimile esenţiale omega-3, pe care le putem lua din nuci, ulei sau peşte. Ac